روزگار ناخوش آب در ایران | | چاپ | |
ایران - آب |
شنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۲۲ |
دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه میگوید: « در حال حاضر از ۱۰۰ تالاب و دریاچه موجود در استانهای مختلف ایران، هیچکدام آب کافی ندارند ؛ این امر به منزله ویرانی کشور است » عیسی کلانتری که دو دوره وزارت جهادکشاورزی را هم در پیشینه کاری خود دارد و با روی کارآمدن دولت یازدهم ، از او بهعنوان یکی از گزینههای اصلی برای در دست گرفتن سکان محیطزیست کشور نام برده میشد اکنون مدتهاست که نسبت به عواقب کمآبی و بحرانهای ناشی از آن هشدار میدهد .
او درهمان اوايل روي كارآمدن دولت روحانی يكبار گفته بود كه فلات ايران طي 30سال آينده از سكنه خالي ميشود ؛ هشداري كه البته كسي جدي نگرفته و نميگيرد و شايد برهمين اساس است كه او همزمان با پنجمين روز هفته محيطزيست انگشت اتهام خود را بهسوي سياستگذاران نشانه رفت و گفت كه «متأسفانه در حال حاضر بسياري از واقعيتهاي مربوط به حوضه آب در كشور را مسئولان و سياستگذاران نميدانند و برخی از آنها با وجود علم به مشكلات، سكوت كردهاند.» هر چند هنوز سياستگذاران زنگ هشدار ويراني كشور ناشي از كم آبي را نشنيدهاند اما بسياري از كارشناسان و صاحبنظران از مدتها پيش نسبت به بروز فاجعهاي خبر ميدهند كه وقوع آن گريز ناپذير است اما آنچه دراين ميان، بيش از هر چيز ديگري مقابله با اين بحران را دشوار ميكند اظهارات غيرعلمي است. در واقع اكنون هر كارشناسي بنا به بضاعت خود درباره بزرگترين بحران قريب الوقوع كشور اظهارنظر ميكند. گاه اين اظهارات تا سطح پيشنهادهاي فانتزي تنزل پيدا ميكند. پيشنهادها و اظهاراتي كه بيش از هر چيز، قصه فيل در تاريكي را تداعي ميكند. اكنون كلانتري براي چندمين بار مديريت ناصحيح آب را بزرگترين عامل وضعيت موجود اعلام ميكند و ميگويد كه بهدليل همين مديريت ناصحيح، در حال حاضر تالابها و درياچههايي نظير اروميه، شادگان، هورالعظيم، هامون و گاوخوني به همراه دهها تالاب و درياچه ديگر محتاج آب هستند. او در گزارشي كه روي خروجي خبرگزاري ايرنا منتشر شده است هشدار ميدهد كه ميزان مصرف آب در كل كشور در وضعيت بحراني قرار دارد و حتي از تهديد و بحران نيز عبور كرده است. به گفته كلانتري در حال حاضر به جاي استفاده ۴۰ درصدي از آبهاي تجديد پذير، بهصورت ميانگين بيش از ۹۰ درصد از اين آبها در نقاط مختلف كشور مصرف ميشود كه اين رقم در نقاطي مثل خراسان به بالاي ۱۳۰ درصد رسيده است.
كلانتري بحران آب را به درستي به بمبي ساعتي تشبيه ميكند كه «درصورت انفجار تمام مردم كشور را درگير خود خواهد كرد و بايد براي مقابله با آن ميزان مصرف كاهش يابد.» آنطور كه كلانتري ميگويد منابع آبي ما بهشدت محدود هستند ولي همچنان سالانه ۵۵ ميليارد مترمكعب ، از آبهاي زيرزميني كشور برداشت ميكنيم ؛ روندي كه قدرت تجديدپذيري اين آبها را از ۴۵ به ۳۳ ميليارد مترمكعب كاهش داده است ؛ درحاليكه بايد اين ميزان برداشت در بهترين شرايط به ۲۶/۵ ميليارد مترمكعب در سال برسد. دبير ستاد احيای دریاچه ارومیه همچنين گفته است كه در ۳۶ سال گذشته به جز منابع تجديدپذير آب ، ۱۳۰ ميليارد مترمكعب نيز از منابع ثابت و استاتيك برداشت كردهايم كه بايد آن را به طبيعت بازگردانيم . بنا به اعلام دبير ستاد احياي درياچه اروميه، مشكل توليد و ذخيره آب در حوضه درياچه اروميه وجود دارد ولي ما ناگزير به جلوگيري از خشك شدن آن هستيم چرا كه تبعات اين خشكي غيرقابل جبران است.كلانتري هشدار ميدهد كه مشكلات بهداشتي و سلامت با خشك شدن درياچه اروميه، مردم شعاع 100كيلومتري آن را درگير خواهد كرد چراكه موارد مشابهي در حوضه درياچه آرال تجربه شده است. وي با اشاره به تأكيدات رئيسجمهور درخصوص درياچه اروميه و اولويت آن در كشور تصريح ميكند اگر درياچه خشك شود مجبور به تخليه شهرهاي بزرگي مانند تبريز و اروميه هستيم كه اين امر نيز ضمن محال بودن هزينههاي ميلياردي بهدنبال دارد. همزمان با اين گفتهها، معاون علمي ستاد احياي درياچه اروميه از كاهش 6سانتي متري تراز آب اين درياچه در مقايسه با سال گذشته خبر ميدهد و ميگويد كه وسعت درياچه به ۲۰۶۰ كيلومترمربع رسيده كه ۷۰ كيلومترمربع كمتر از زمان مشابه سال گذشته است.
دبير ستاد احياي درياچه اروميه گرچه بنا به مقتضاي مسئوليتي كه دارد به وضعيت نگرانكننده درياچه اروميه اشاره ميكند اما روزگار تالابهاي ديگر هم بسيار بحراني است. تالاب گاوخوني در اصفهان اكنون چندگام بيشتر تا تبديل شدن به كانون گردوغبار فاصله ندارد. تالاب هورالعظيم با وجود باريكه آبي كه از چندي پيش براي آن تدارك ديدهاند هنوز يكي از كانونهاي عظيم گردوغبار در خوزستان است. تالاب هامون به بيابان تفتيدهاي تبديل شده و مدتهاست كه گردوغبار ناشي از آن گلوي هاموننشينان را ميفشارد. از درياچه پريشان تنها ۱۰ درصد باقي مانده است. جازموريان در كرمان به بياباني به وسعت ۷۰ هزار كيلومتر مربع تبديل شده و ۷۰ درصد تالاب بختگان به شورهزاري پهناور تبديل شده است . اين حال و روز شماري از تالابها و درياچههای كشور است. به نظر ميرسد غول بيآبي آرام آرام فلات ايران را در بر ميگيرد بيآنكه خواب مسئولان آشفته شود.
بحران آب در ايران تا آن اندازه جدي است كه گری لوييس هماهنگ كننده مقيم ملل متحد درجمهوري اسلامي هم همزمان با روز جهاني محيط زيست (پانزدهم خردادماه) طی يادداشتي با اعلام اينكه بيآبی مردم را افسرده میكند و تهديدی براي امنيت آنهاست گفت كه « همه ما نياز داريم تا هوايی سالم تنفس كرده و آب سالم بنوشيم.» او با اشاره به اينكه در سطح جهاني ، كمبود آب روی زندگي بيش از ۲ ميليارد نفر كه در بيش از ۴۰ كشور زندگي ميكنند تأثير گذاشته است گفت كه « درباره ايران نيز ماجرا به همين منوال است . در سال 1956 ميزان ذخاير سرانه آب در ايران ۷ هزار مترمكعب در سال بود و امروز ، اين عدد كمتر از ۱۹۰۰ متر مكعب است . اين در واقع آستانه كمبود آب است. براساس روند موجود اين شرايط بدتر از قبل خواهد شد. طبق مدل جاری ، تا سال 2020 اين عدد افت بيشتری خواهد داشت و به آستانه «كميابي آب» يعنی ۱۳۰۰ مترمكعب در سال خواهد رسيد . اين آمار براساس تحقيقات دولت بهدست آمده است.» |